Stress, burn-out, spanning. Er wordt veel over geschreven. Je kan geen krant of tijdschrift openslaan of je vindt wel goede raad. Doe dit. Laat dat. Er zitten onzin adviezen bij maar ook nuttige. Bij deze 8 stress signalen uit een zinvol artikel (5-6-18) dat ik las in de LoopbaanVisie (vakblad van de LoopbaanProfessionals). Met daarbij steeds mijn eigen beschrijving ervan. Onderaan de link naar het oorspronkelijke artikel.
Stress kan de oorzaak zijn van veel van onze klachten. Stress verzwakt je immuunsysteem, het kan je ziek maken en het kan voor pijnklachten zorgen. Maar wanneer we te veel stress ervaren dan kan het zijn dat we deze stress niet eens voelen. Onderstaand zie je 8 signalen die erop kunnen duiden dat je te veel stress ervaart en het echt rustiger aan moet doen.
Als we niet luisteren naar wat ons lichaam fluistert, gaat het steeds harder roepen. Tot het signalen geeft die je niet langer kan negeren. Lichamelijke klachten als buikpijn, diarree, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn: het kan stress gerelateerd zijn. Stoer doorwerken ‘op karakter’ verhelpt het niet!
Natuurlijk slapen we allemaal wel eens 1 of 2 nachten slechter. Zeker nu met deze warmte…. Maar als er een patroon ontstaat van slecht in- of doorslapen dan hoop ik wel dat je dit signaal serieus neemt. Je lichaam heeft goede slaap nodig om te herstellen.
In tijden van grote stress (of rouw) val ik af want ik krijg geen hap door mijn keel. Anderen komen juist aan. Veranderingen in eetgedrag kunnen zeker met stress te maken hebben.
In mijn praktijk hebben we het dan over ‘zindelijkheidstraining van de mind’. Je bént niet je gedachten, je hébt ze. Door te trainen kun je steeds beter worden in ‘mind-management’ en dan ben jij weer de baas in je eigen hoofd.
Zelf noem ik dit ‘mijn onrustige broek’, die wil niet zitten. Dan blijf ik maar bezig. Nog even dit. Nog even dat. Als ik heb bemerk bij mezelf, dan geef ik eraan toe vanuit het idee dat de onrust nog moet uitrollen. Niet ineens van 100km naar 0km, maar rommelend weg gas terugnemen. En af en toe een saunadagje om de thermometer erin te steken: hoe lang duurt het voor ik ontspannen ben? Duurt dat te lang? Dan heb ik het te druk.
Het befaamde korte lontje. Veelal wordt dit veroorzaakt door een overprikkelde amygdala. Huh? De Amygdala, ik noem het ‘de waakhond van het stress-systeem’ oordeelt of de situatie veilig of bedreigend is. In het laatste geval komt hij in actie en zet je autonoom zenuwstelsel aan tot stress-respons–actie. Blaft je waakhond te vaak, dan raakt ie overprikkeld, slaat hij om niets al aan.
Jantje lacht, Jantje huilt. Soms gaat het één bijna over in het ander. Ik noem dat ’emotioneel incontinent’: je lijkt niet langer baas over je eigen emoties. Heel vervelend. Toen ik in 2000 zelf over het randje ging, uitte dit zich in een onophoudelijk en niet te remmen huilbui van een dag of 4. Vreselijk, gun ik niemand. Ook terugtrekken in jezelf, gedeprimeerd voelen, erg luidruchtig aanwezig zijn hoort hieronder. Je bent anders dan anders.
(deze is nieuw voor me:) Volgens Carolyn Jacob, oprichter en medisch directeur van het Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology verliezen mensen ongeveer 100 haren per dag, de meeste mensen hebben dit niet eens door. Maar soms kan je door een stressvolle periode opeens veel meer haar verliezen dan normaal. Dus wanneer je merkt dat je opeens veel meer haar verliest dan normaal dan is het goed om eens na te gaan of jij onder te veel stress staat.
Op Herhealth.nl lees je het oorspronkelijke artikel. Leuke site trouwens! Daar ga ik vanavond nog eens lekker struinen.