Omscholen tijdens 2e spoor

De Wet Verbetering Poortwachter is duidelijk over de te volgen stappen bij de re-integratie van (langdurig) zieke medewerkers. En rustig afwachten staat daar niet bij. Tijdens het 2e spoortraject moeten zowel de werkgever als de werknemer inspanningen verrichten om nieuw passend werk te vinden, eventueel met behulp van een coach. Bij- en omscholing is een goede manier om de carrièrestap te maken. Bijvoorbeeld met NL leert door.

Doorleren

Een opleiding of training volgen tijdens het werk is steeds normaler geworden. Bovendien doen veel mensen in hun vrije tijd ook allerlei cursussen, gewoon omdat ze dat leuk vinden. Waarom wordt er in het 2e spoortraject dan nog zo weinig aandacht aan gegeven? Want bijscholing biedt extra kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Het vergroot iemands kennis- en vaardigheden, zorgt voor structuur en misschien nog wel belangrijker; het geloof in jezelf neemt toe.

NL leert door

De Nederlandse overheid heeft een subsidieregeling ingesteld voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Dit is de regeling NL leert door. Iedereen kan hiervan gebruikmaken, het maakt niet uit of iemand in loondienst is of werk zoekt. Ook werknemers in het 2e spoor kunnen via de subsidieregeling gebruik maken van kosteloze scholing, begeleiding of ontwikkeladvies. Er worden meer dan 800 cursussen aangeboden, kort of lang, met of zonder certificaat, online of op locatie. Er kon ook een ontwikkeladvies worden aangevraagd maar deze subsidiepot is inmiddels leeg.

Aan de slag

NL leert door is een laagdrempelige manier om de competenties te vergroten op een manier die past bij de belastbaarheid van de werknemer. Hiermee kan de gratis service een mooie aanvulling zijn op het re-integratietraject. De werknemer gaat hier zelf mee aan de slag en maakt zichzelf aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. En dat is niet alleen in het belang van de werknemer, maar zeker ook in het belang van de werkgever. Want als werkgever ben je wettelijk verantwoordelijk om snel nieuw werk en passend werk te vinden. Met name dat laatste is erg belangrijk, want als de werkgever terugvalt in arbeidsongeschiktheid, dan begint de re-integratieverplichting opnieuw, maar dan voor de nieuwe werkgever.

Kansen en mogelijkheden

Werkgever en werknemer bepalen dus samen welke stappen ze nemen in het re-integratietraject. Dat kan een individueel coaching traject zijn, maar ook bijscholing of omscholing, bijvoorbeeld via NL leert door. In alle gevallen gaat het erom of de werknemer zijn of haar kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt kan vergroten. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met me op.

Wilt uw weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.