Waarom is een koffiepraatje bij re-integratie belangrijk?

Koffiedrinken met je collega’s is een vorm van netwerken. Een grapje, een praatje over het gezin of het bespreken van een Netflixserie; voor de meeste mensen helpen informele uitwisselingen om formeel ook beter te presteren. Koffiedrinken (of thee) werkt als olie in de machine, je werk wordt er beter door.

Coronakoffie

Toen tijdens de eerste coronagolf iedereen zoveel mogelijk thuis moest werken, werd dit fenomeen pijnlijk duidelijk. Veel mensen misten het contact met hun collega’s zo erg dat ze er niet goed meer door presteerden. Reden voor de werkgevers om tijdens de tweede coronagolf andere maatregelen te treffen en werken met beperkt contact toe te staan. Gewoon om even samen koffie te drinken en ideeën uit te wisselen. Wel corona-proof natuurlijk!

Contact houden

Ook als je vanwege arbeidsongeschiktheid langere tijd thuis komt te zitten is contact houden met je collega’s belangrijk. ‘Zoek ze zo snel mogelijk eens op tijdens hun koffiepauze,’ zeg ik altijd. Want af en toe bellen is ook in dit geval niet genoeg. Je moet actief zijn en langsgaan op je werk. Bijna altijd pakt zo’n bezoekje goed uit. Je collega’s vinden het leuk om je te zien en vragen meestal belangstellend hoe het gaat en wat je plannen zijn. En daar krijg jij weer energie van.

De kracht van je netwerk

Maar er is nog een reden dat het goed is dat jij je gezicht laat zien. Daarmee versterk je namelijk je netwerk. Als je niet regelmatig meedoet in de gesprekken bij de koffieautomaat, dan raak je op de achtergrond, hoe hard dat ook klinkt. Terwijl je juist tijdens je re-integratieproces je netwerk zo goed kunt gebruiken! Want iedereen weet dat je via via, de tam-tam en mond-op-mondreclame het meeste bereikt.

Collega’s denken mee

Als jij bijvoorbeeld tijdens de koffie met je collega’s vertelt dat je niet meer terugkomt in het bedrijf, maar bezig bent om je vrachtwagenrijbewijs te halen dan beginnen alle radertjes in je collega-netwerk te draaien: ‘Mijn oom heeft een vervoersbedrijf en zoekt nog chauffeurs,’ zou dan zomaar een opmerking kunnen zijn. ‘Zal ik je zijn telefoonnummer geven?’

Koffie werkt!

Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Contact