Minder stress door zinvol werk

’s Morgens opstaan en zin hebben om naar je werk gaan. Dat gebeurt als je voldoening, vertrouwen en waardering ervaart. Dat gevoel geef je ook weer door en zo ontstaat zingeving: een wederzijds proces van je inzetten voor een ander en je daar nuttig door voelen. Zit je thuis omdat je langdurig ziek bent? Zingeving kan ook helpen je herstel te versnellen. Hoe, dat lees je in deze blog.

Tweerichtingsverkeer

Het helpen van anderen maakt je leven zinvoller. Zinvol is tweerichtingsverkeer. Je geeft iets en krijgt er ook iets voor terug. Mensen die bevlogen zijn in hun werk ervaren dat werk vaak als heel zinvol. Het kost hun dan ook geen enkele moeite het vol te houden, ook al is het een drukke baan. Zinvol is minder stressvol.

Ben ik wel nuttig?

Een cliënt die in een buitendienst werkt ervoer haar werk als zinvol. Ze was bevlogen en maakte lange dagen. Maar langzamerhand namen de administratieve taken toe. Ze was steeds minder buiten, waar ze voor haar gevoel veel meer kon betekenen dan achter haar bureau. Haar bevlogenheid nam af en de stress nam toe. Ze wilde er voor iedereen zijn en deed de administratie vaak nog tegen het einde van haar dienst, en daarna als ze eigenlijk al vrij was. Op termijn werkte ze steeds minder uren buiten, totdat het administratieve werk haar steeds meer moeite leek te kosten. Toch ging ze door op deze manier. Dat brak haar op en ze werd langdurig ziek.

Op tijd signaleren

Wanneer werd de baan te zwaar? Pas op het moment dat ze meer tijd achter de computer zat, dan dat ze buiten was. De stress werd niet veroorzaakt door de lange dagen, maar door het verliezen van zingeving in haar baan. Als een werkgever dit op tijd signaleert (en er iets mee doet), dan voorkom je uitval door stress. Hoe signaleer je verlies van zingeving? Door het heel simpel te vragen: “Ervaar jij je werk nog als zinvol?” Werknemers komen dan vaak zelf met oplossingen.

Onderzoek het

Zit je werknemer thuis met burn-outklachten? Ook dan kan zingeving helpen het herstel te bevorderen. Bij WerkWegen werken we aan structuur in de dag (hierover meer in de volgende blog) en stellen o.a. tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek de volgende vragen:

  1. Wat vond jij plezierig in je werk voordat je ziek werd?
  2. Waar haalde je na je werk (in je vrije tijd) plezier uit?

De antwoorden op die vragen kunnen leiden tot verrassende conclusies. En dit helpt weer om een nieuw doel te formuleren. Het aanpassen van het werk of passend werk vinden. Betaald of onbetaald.

Heb je vragen over dit onderwerp? Wil je weten hoe een Arbeidsdeskundig onderzoek kan worden ingezet om weer zingeving te kunnen ervaren? Neem contact met me op: 06-23032456

Wilt uw weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.